Új közlekedési szabályok Szlovákiában

2009. február 22. - szerző: admin

“Már nagy szükség volt az új KRESZ-re, mert az előző törvényt már számtalanszor módosították. Az új törvény közérthető, segíti a folyamatos közlekedést és növeli az autósok biztonságát” - jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter sajtóértekezleten Pozsonyban. A miniszter azt várja, hogy az új törvény segítségével 2010-ben 305 alá csökkenhet a közúti balesetek halálos áldozatainak száma Szlovákiában.

Az új szabályozás értelmében Szlovákiában egész évben kötelező lesz a tompított fény használata, a lakott területeken az eddigi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet majd haladni. Amennyiben autópálya vagy gyorsforgalmi út lakott településen vezet át, az adott szakaszon a jövőben óránként legfeljebb csak 90 kilométerrel lehet majd haladni.

Az autópályákon normális körülmények között - településen kívül - a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség továbbra is 130 kilométer. A sztrádákon és a gyorsforgalmi utakon a minimális sebesség az eddigi 50 kilométerről óránkénti 80 kilométerre emelkedik. A 7,5 tonnánál nehezebb teherautók autópályán nem előzhetnek. Télidőben a behavazott és síkos utakon az eddiginél szélesebb körben lesz kötelező a téli gumik használata. A teherautóknak és autóbuszoknak az időjárásra való tekintet nélkül téli gumit kell majd használniuk november 15-től március 31-ig. A többi kocsinak pedig akkor, ha az utat összefüggő hó- vagy jégtakaró borítja.

Tilos lesz vezetés közben telefonálni. A kerékpárosoknak a településeken kívül mindig védősisakot kell viselniük. A gyerekekre ez a rendelkezés a településeken belüli biciklizésnél is érvényes. Növekednek a kiszabható büntetési tételek balesetek okozásáért és a szabálysértésekért. Míg eddig maximum két évre lehetett valakinek bevonni a jogosítványát, a jövőben ez öt évre emelkedik. Az alapbírság 60 euró lesz. A legmagasabb büntetési tétel 1300 euró, ez több mint duplája a jelenlegi maximális pénzbüntetésnek. Az alkoholszonda elutasításáért 300-tól 1300 euróig terjedő pénzbüntetés is kiszabható, a jogosítványt pedig akár öt évre bevonhatják.

Újdonság, hogy 2011-től ledolgozható lesz a 60 euró feletti bírság. Egy órányi munkáért három euró lesz levonható. Az új szabályzat a gyalogosokkal szemben is szigorúbb. Amennyiben valaki a településeken kívül az útpadkán gyalog halad, kötelező lesz számára a fényvisszaverő mellény viselete. Ha a balesetnél nem történik személyi sérülés és az anyagi kár nem haladja meg a 120 ezer szlovák koronát, azaz mintegy 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni.

via mti

új KRESZ Szlovákiában

2009. február 22. - szerző: admin

A gyorshajtók és az utakon arrogánsan viselkedő vezetők elleni speciális kommandók is felügyelik majd az új közlekedési szabályok betartását Szlovákiában. A módosított szlovákiai KRESZ vasárnap lépett életbe. A belügyminiszter azt várja, hogy az új törvény segítségével 2010-ben mintegy háromszázra csökkenhet a közúti balesetek halálos áldozatainak száma Szlovákiában. Tavaly a szlovákiai utakon összesen 558 személy vesztette életét; mintegy 200 áldozat kerékpáros és gyalogos volt. Az új szabályozás értelmében Szlovákiában egész évben kötelező a tompított fény használata, a lakott területeken az eddigi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet haladni.